НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. РАЗГРАБВАНЕ НА ИЗГРЕВА

Донка Илиева ТОМ 6
Алтернативен линк

3. РАЗГРАБВАНЕ НА ИЗГРЕВА


След като си замина Учителят беше образуван братски съвет от седем души. Председател беше Тодор Стоименов, Жечо Панайотов - касиер, Борис Николов и Никола Антов, Боян Боев, Симеон Симеонов и Паша Тодорова. Антов знаел кривите работи на всички тия шест души и не отстъпвал, а винаги бил във война с тях. Накрая той разнищил работа, отишъл и предал, че Братството е в несъстоятелност, както стана и с печатницата. Беше обявена в несъстоятелност, защото пропадна, преброиха останалите пари и си отидоха по дяволите. По-нататък всички го видяха. Запечатаха навсякъде складовете. Ревизионната комисия била направила своя доклад, но братския съвет не позволил на Коста Стефанов да прочете ревизионния акт като изпъдили Никола Антов и Коста Стефанов. Антов се бе заканил с думите: „Ще видите кой е Антов!" и напуснали съвещанието. Знаем вече последствията на всичко. Забраниха събранията, да четем беседи, запечатаха складовете и започна следствието. Складът беше в стаите за гости, там живееше чичо Васил. Край нашата къща минаваха камионите натоварени след обиска с книги, хвърчаха беседи. С мъка съм гледала всичко това, но можеш ли да направиш нещо или да се оплачеш. Милицията там, войска, тръгнаха от къща на къща да изземват беседите. Те не бяха много моите беседи, щото имахме само две стаички и бяхме се събрали сума народ, та нямаше място, пък и немотия. Та колкото имаше на една етажерка ги събрах в един чувал и ги прибрах в мазето. Иван, девер ми ми помогна. Мъжът ми беше си заминал вече. И почнаха вече, в салона дойде държавния контрол, викаше хората един по един, разпитваше ги, искаха сведения за имота на братството, на кого е записан и т. н. Това трая цял месец и като свършиха разбрахме, че са прибрали Борис Николов и Жечо Панайотов под следствие в милицията.


Понеже Антов и Кинчето се интересуваха от всичко, от тях разбрах, че част от парите, които имало в братската каса дали на Георги Йорданов, напълнил една пълна раница, били около 1 000 000 лв., които той занесъл в Айтос на брат Георги Куртев. Тия пари поне бяха благословени, оправиха с тях вилата, извадиха вода на градината с тия пари. Другите пари всички преди години бяха изгорени и тук там у някои хора бяха прибрани една малка част от тях. Учителят е предвиждал всичко това и е казвал: „Закупете тия места до линията?" Защо са ги стискали тия пари и не са ги употребили? След като Държавния контрол приключи работата си, то Антов и Коста Стефанов получиха от тоя ревизионен акт. Всъщност те са били свидетелите на всичко, което било направено от Държавния контрол. Обиск е бил направен и на Антов и от него били взети много неща. Затова ми дадоха да пазя някои документи. Всъщност това бяха актове от проверката на Антов и на Държавния контрол. Три документа, които са били най-важните. Другото не е било от голямо значение. Защото, ако не са били Антов и Коста Стефанов Държавния контрол нямаше да предприеме нищо, те са подписали като са изложили това, което са знаели. Аз държах тия документи. Когато дойде 10 ноември 1989 г. аз ги дадох на Таню Желев Танев. А


Антов какво ми беше казал като ми ги даде? „Запази тия работи, защото един ден ще потрябват." То и у тях сигурно има неща, но от Мария Антова можеш ли да вземеш нещо? Аз вярвам, че има у Мария, дъщеря му някои работи. Тя живееше в Лозенец.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ