НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. МУЗИКАНТИ НА ИЗГРЕВА

Райна Стефанова Георгиева (Арнаудова) ТОМ 6
Алтернативен линк

12. МУЗИКАНТИ НА ИЗГРЕВА


Музиката извираше от всички бараки. Нямаше човек, който да не се занимава с музика. Изучаваха се инструменти: цигулки, виола, флейта, виолончело, както пиано и солфеж. Ирина Кисьова бе пианистка, а Асен Арнаудов - цигулар и те най-добре схващаха онова, което Учителят си тананикаше или го изпяваше и те го записваха чрез пианото. Това най-добре им се отдаваше.


Мария Златева със съпруга си Митко Сотиров бяха много хубава двойка и пееха много хубаво. Мария е вече на 80 години, но е гласово добре поставена и се е запазила. Много музиканти от града идваха на Изгрева и търсеха съвети от Учителя. Пристигаха композитори, които бяха спрели някъде. Изсвирваха темата си, до където бяха спрели и Учителят им подсказваше и им даваше продължение. Това ги изумяваше и печелеше много уважение към Него. За тях Той бе музикант, а за нас бе Учител.


Кирил Икономов ръководеше братския хор. Преди него бе Симеон Симеонов. Имахме добър хор както по време на Учителя, така и след Него. По-късно го ръководеше Ирина Кисьова в разстояние на няколко години. Не знам защо, но братския съвет реши да го прехвърли и да предаде да го дирижира Лиляна Табакова. Дойде се до конфликт и ние хористите видяхме, че тя е много груба, дори се възмутихме от нея и хорът се разпусна. По времето на Учителя хорът изпълняваше песни по разработки на Кирил Икономов, на Ирина Кисьова и на Митко Грива. Имаше понякога много сполучливи опити. Даваха се концерти по братските празници. Учителят винаги присъствуваше и след това даваше оценка на песните и нашето изпълнение. Имаше хубав, пълен живот. И публика си имахме. Салонът бе винаги пълен. Най-големи заслуги имаше Симеон Симеонов, който дирижираше и движеше организацията по музикалния живот на Изгрева. Тази епоха премина, останаха спомените.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ