НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

40. ДВАТА МЕТОДА ЗА ПРОТИВЕНЕ НА ЗЛОТО

Петър Камбуров ТОМ 6
Алтернативен линк

40. ДВАТА МЕТОДА ЗА ПРОТИВЕНЕ НА ЗЛОТО


В 1941 година, след като се завърнах от курса в Асеновград, получих назначение - счетоводител при Музикалната фабрика „Кремон" - предпри­ятие на Казанлъшката популярна банка.

Тъкмо постъпих на работа и получих призовка да се явя в запас при жп поделение, гр. Плевен. Тъкмо тогава през Плевен 31 денонощия непрекъсна­то минаваше Хитлеровата армия на път за Гърция. Бяха тежки, тревожни дни, германците настъпваха по всички направления.

След Плевен ни изпратиха в София, но поради опасност от бомбардировки, веднага ни евакуираха в с. Драгалевци. Няколко нощи под­ред наблюдавахме бомбардировките над София. Една нощ и върху нас пусна­ха 19 бомби, но слава Богу жертви нямаше.

След като се нормализира положението, веднага ни върнаха в казар­мата в София. Аз бях назначен ключар на 4-та жп рота, а братовчед ми Игнат Котаров, редник във 2-ра рота.

Така се случваше, че Игнат ден беше свободен, два дни беше в ареста. Защо? Защото той не можеше да търпи неправдата и навсякъде и всякога влизаше в конфликт с военните началници, като или се сбиваше с тях, или не изпълняваше техните заповеди, които според него били глупави, неразумни, несправедливи.

Аз пък разсъждавах другояче: „Казармата е институт, където се прила­га закона на насилието като средство за възпитанието на хората и не търсех любов там. Когато към мене понякога постъпваха несправедливо, аз си казвах: Така трябва да бъде. Не им се сърдех, не реагирах.

Когато след като се освободих от запаса, отидох на Изгрева, при сре­щата ми с Учителя му разказах и за преживяното в запаса: за начина, по който реагираше Игнат, за моето разбираме. Запитах го да ми обясни кой от двата метода е по-правилен.

Учителят каза (предавам го със свои думи): „Игнатовият метод за противене на лото е прав само в един случай: когато злото е по-слабо от твоите физически сили и ти можеш да го обезоръжиш, да го ограничиш. Но когато злото е по-силно, ще отстъпваш! За пример: минава влак - ще отстъпиш; сли­за от планината порой - ще отстъпиш. Същото е при военните: ще отстъпиш, ще се смириш, ще се свържеш вътрешно с Бога и само на Него ще уповаваш. Ще каже: „Да бъде волята Божия!" Кажеш ли така, ти си ограден.

Божия закон пази. А иначе, когато се противиш на злото, това значи: „Да бъ­де моята воля". Тогава злото, срещу което се опълчваш, ще те победи, а мо­же и да те унищожи".

1942 година. Преместих се на по-добра работа и с по-голяма заплата -главен счетоводител и касиер при Районната търговска кооперативна цент­рала в Казанлък. Там останах на работа до към началото на 1945 година, ко­гато централата бе ликвидирана.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ