НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4. Бойната тръба

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

4. БОЙНАТА ТРЪБА


4.1. Съборът през 1927 г. на Изгрева е описан в „Изгревът", том XXVII, с. 845-846.

4.2. Салонът на Изгрева е вече построен. Това може да се уверите в снимките на „Изгревът", том XXIX. Никой не вярва, че дъновистите за 3 месеца ще си построят Салон!

Но когато научават, това вбесява всички - църква, управници, войска и полиция! Решени са да действуват. А министър-председател е Андрей Ляпчев, и едновременно е министър на вътрешните работи. Без него нищо не може да се прави.

Но той е македонец и основното правило на македонците е: „И тако и онако." Според случая може и така, а после и иначе. Важното е всичко да върви.

4.3. Съборът е обявен за 19 август 1927 г., и на Изгрева се стичат около 1 000 човека. А къде са се разположили, се вижда на една от снимките - отпред са палатките, а отзад е новопостроения Салон. Огледайте я добре. Проучете я.

4.4. Сутринта кавалерия заобикаля Изгрева. Войниците са с бойни карабини „Манлихер", и са с извадени саби. Чакат да се изсвири бойната тръба: „Атака!", и да се втурнат на поляната на Изгрева, и да посечат главите на 1 000 дъновисти.

Държавна заповед. Българи да посечат главите на други българи. Важното е да се посечат. Така е заповедта.

4.5. Братята и сестрите са се събрали в центъра на поляната уплашени, но продължават да пеят някои от песните: „Напред да ходим смело", „Братство, единство", „Ний сме славейчета горски". Пеят, но нищо не се получава, защото конете цвилят, подскачат с вдигнати гриви и опашки! А те са обучени бойни коне и знаят много добре какво следва. Трябва тръбата да изсвири: „Атака!" Но още не ги пускат и те подскачат на едно място, и само цвилят.

Едните отвътре пеят песни, а отвън конете подскачат и цвилят. А онези с извадените сабли и с пушките през рамо, също очакват да изсвири тръбата.

Пустата тръба защо не изсвирва? Защо не тръби?


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ