НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. Чествуванията на Георги Куртев и за град Айтос

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

7. ЧЕСТВУВАНИЯТА НА ГЕОРГИ КУРТЕВ И ЗА ГРАД АЙТОС


86. На 15 юни 1991 г., по случай 120 годишнината на Георги Куртев от гр. Айтос бе проведен концерт-рецитал в негова чест. На сцената бе поставен голям портрет скица на Учителя Дънов и на Георги Куртев. А на входа бе поставен плакат за концерта. Това бе първия концерт в камерна зала „България", с песни на Учителя.

Учителят имаше желание хорът от Изгрева да изнесат концерт по Негово време в зала „България". Но всички са се страхували да не би да се изложат и после софиянци да им се смеят, и подиграват. Тогава Учителят казал: „Вие се качете на сцената в зала „България", а ние ще ви помагаме отгоре." Но не го направиха. Но го направих аз.

А сега идва най-интересното, което ще ви потресе до дъното на душата ви!

Когато се разгласява за този концерт, то Братския съвет в София, начело с председателя им, забраняват този концерт с мотива, че не трябвало да изнасят песните на Учителя пред света. Забраняват го, защото те не са го организирали. Аз съм го организирал, аз, който според тях аз не съм от тяхното Братство.

Това е така - аз не съм от тяхното Братство. Аз съм от друго Братство. Ще го разкажа накрая от кое съм Братство.

Забраняват го! А на сцената, трябва да свирят Йоана Стратева с цигулка и Ина Дойнова на електрически орган песните на Учителя.

Разказват ми за забраната. Казвам им: „Йоана, нали ти 30 години чакаш да дойде времето да свириш на концерт в зала „България"? Ето ти сцената и свири. Ако ме слушаш, то имаш бъдеще, а ако слушаш тези, които изричат забрани, ти нямаш бъдеще!" Накрая надви музиканта в нея, и тя се качи на сцената.

А Ина Дойнова плаче!

Няма какво да им плачете - те са врагове.

Концертът бе невероятно сполучлив! Залата побира 200 човека. Беше препълнена и имаше допълнително към 100 правостоящи. А на Йоана и на Ина Дойнова аз съм предоставил инструменти да свирят. Това съм го направил аз, а не онези от Братския съвет. Виж „Изгревът", том III, с. 377.

87. На 25 октомври 1991 г. организирах концерт за Георги Куртев в гр. Айтос. Музикантите пътуваха от София. Аз им платих пътните - отиване и връщане. Апаратурата за концерта се носеше от мен.

Когато тръгнахме сутринта, беше съвпад на Луна и Юпитер и те се виждаха на хоризонта. Виж „Изгревът", том III, с. 377.

88. През 1999 г. излезе под печат „Изгревът", том X, който е за историята на Айтоското Братство и за Георги Куртев.

Закарахме го в Айтос, но не искаха да го купуват. Имаше емисари от София и от Сливен, които говореха срещу него.

Никой не е направил за Айтос толкова, колкото мен!

89. Тогава се събират ръководителите на Братствата от страната в гр. Айтос.

И Братския съвет от София им нарежда да не се купува „Изгревът", и да предадат на места, че тази книга е вредна за Братството. И те го изпълниха безпрекословно.

90. От 1997 до 2000 г. - за три години аз издадох оригинални беседи, които съхранявах 30-40 години от ежемесечните обиски на милицията в страната. Всичко, което намираха, то те унищожаваха. Как съм го издал и какво съм издал, виж „Изгревът", том XVI, с. 829-905.

По това време, 3 години наред се събираха братските ръководители в гр. Айтос, правеха протоколи, събираха братски десятък чрез който да отпечати оригиналното Слово на Учителя. Събраха парите, но на мен не дадоха нито лев. Похарчиха парите и ги закопаха някъде.

Аз намерих хора по дух, които съдействуваха, и аз отпечатах 59 томчета оригиналното Слово на Учителя.

91. Отново се събират ръководителите от Братствата в страната и в Айтос от Братския съвет от София им нареждат да не купуват томчетата, които аз издавам. И те приемат и изпълняват нареждането им.

Сега нещо да кажете? Та това са врагове на „Изгревът" и на Словото на Учителя!

92. Ето защо аз създадох един отдел „Духът на Истината и Духът на Заблуждението", и почти след всеки том има поместени статии за разяснение на всички проблеми, въпроси и нападки срещу „Изгревът".

Това е причината за създаването му. Упрекват ме, че изнасям отрицателни неща. Напротив - има и едното и другото. Те вървят заедно. Аз имам право да се защитя от лъжата и измамата, която се разпространява срещу мен и „Изгревът".

Целта е да се отхвърли и да не се чете! И ако не се чете, няма да знаят нищо за Школата на Учителя, и така ще бъдат отклонявани.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ