НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. Нерукотворният образ на Исус Христос

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

5. НЕРУКОТВОРНИЯТ ОБРАЗ НА ИСУС ХРИСТОС


5.1. Навлизаме в същинския и свещен материал.

Без да сте усвоили материала от I част до IV част, вие не можете да навлезете в този материал. Това е изключено! Затова, върнете се назад и започнете да го изучавате. „Изгревът" е за обучение!

5.2. Историята на Нерукотворния образ ще прочетете в „Изгревът", том XI, с. 152-153.

5.3. Иконоборството - война срещу иконите, в „Изгревът", том XI, с. 153-155.

5.4. Образът на Исуса Христа в профил, в „Изгревът", том XI, с.155.

Тук е описано, че Исус е бил със сини очи, със спусната коса, на цвят светло руса. Той е бил висок около 180 см., ходел е бос, с разкрачена походка, и най-важно гологлав. Това описание е много важно, което ще ни потрябва по-късно.

Този образ е бил разпространяван и на Изгрева. Учителят Дънов е поръчал на художничката Цветана Щилянова, която е нарисувала Неговия портрет със следната задача: Трябва да повдигне косата Му от лявата част на челото Му. Тя го прави.

И днес ние имаме 2-та портрета, които сме публикували в „Изгревът", том XI преди 97 страница.

А Нерукотворният образ на Исуса Христа, сме публикували след 144 страница. А Той е такъв, какъвто Го описват от с. 155.

5.5. Нерукотворният образ на Исуса Христа над леглото на Учителя Дънов.

В „Изгревът", том XI след с. 368 сме представили неколко снимки от ул. „Опълченска" 66, където Учителят Дънов е преживявал в дома на Гумнеров.

На една от снимките се вижда леглото на Дънов, и над възглавницата е „Антиминсът". Това е доказателство за неговата истинност. На следващата страница се вижда леглото Му и отстрани е окачен Нерукотворният образ на Исус Христос. По-голямо доказателство на това няма, че той е над леглото Му.

5.6. Когато са Го запитвали, Той е отговарял, че тук художникът се е доближил най-близо до физическия образ на Исус Христос. А това означава качествата на този художник.

5.7. В „Изгревът", том XII сме публикували всички снимки от ул. „Опълченска" 66 - от № 1 до № 33.

На снимка №25 се вижда леглото на Учителя Дънов, и над възглавницата Му на стената е в рамка със стъкло „Антиминсът". На снимка № 26 на стената е портрета на Нерукотворния образ.

Това са доказателствата за които говорим. А цялата продукция от снимките от ул. „Опълченска" 66, говорят най-добре за дома на Петко Гумнеров, в който Учителя Дънов е преживял от 1905 г. до 1923 г., когато Се премества на Изгрева в т.н. единична стая - „Приемната".

Виж снимка № 40 с Приемната и Салона.

5.8. Най-интересното бе, че беше ми спусната една идея от Невидимия свят, да се направят плакати на „Антиминсът" и Нерукотворният образ. Направихме ги и ги предлагаме като безплатно приложение към „Изгревът", том XI.

Имат следните размери: високи - 100 см., широки - 70 см.

5.9. Направихме плакати и за „Изгревът", том XII. Изкарахме чернобялата Пентаграма, както и цветната Пентаграма. Два плаката се раздават безплатно към покупка на „Изгревът", том XII.

Аз съм чакал 6 месеца, за да получа разрешение от Небето, за да ги публикувам. Излезнаха сполучливи. Но не ги купуват. И едва ли има някой да ги сложи в рамка на стената си, и още по-малко да работи с тях!

А само да знаете какви строги възбрани има за тях! Имало е и има много нарушения към тях, при неправилна употреба. Заплатено е с живот!

И сега ги има. Още не мога да проумея, че успях да ги издам с големи усилия! Бях под голямо напрежение, защото това беше кощунство за едно по-предишно поколение - да отпечатваш Пентаграми. Учителят ги е раздавал поединично на заслужили ученици.

5.10. Изкарахме и под печат към „Изгревът", том XIII два плаката на портрети на Учителя Дънов, изрисувани от Борис Георгиев през 1922 г., и на Цветана Щилянова през 1934 г. Невероятни портрети!

Да не мислите, че някой си ги е окачил на стената? Няма нищо такова! Но аз ги направих и още съм жив! Жив съм и това е доказателство, че съм прав!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ