НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8.2. Как са проповядвали апостолите?

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

8.2. КАК СА ПРОПОВЕДВАЛИ АПОСТОЛИТЕ?


8.2.1. В справочниците по изучаване на Библията са разделяли чудесата на Вехтозаветни чудеса, т.е. чудесата от Стария завет и са ги изреждали едно подир друго, по номера. Не са малко.

8.2.2. По-късно са описани чудесата от Новия завет и са цитирани точно откъде те идват.

8.2.3. В II послание към Коринтяните, (гл. 12, ст. 12), апостол Павел казва: „Наистина, признаците на апостолите се показаха между вас с пълно търпение, чрез знамения, чудеса и велики дела." Това е важното -велики дела!

8.2.4. Послание към Римляните, (гл. 15, ст. 19), апостол Павел указва как е проповядвал със силата на знамения и чудеса, със силата на Святия Дух (Божий), така щото от Ерусалим и околностите му, дори до Илирик напълно съм проповедвал Христовото благовестие." Проповедвал, но с три неща.

8.2.5. Деянията на апостолите, (гл. 5, ст. 12): „И чрез ръцете на апостолите ставаха много знамения и чудеса между людете (и те всички бяха единодушни в Соломоновия трем)"

8.2.6. Деяния, (гл. 8, ст. 17): „Тогава апостолите полагаха ръце на тех и те приемаха Светия Дух." С него се кръщаваха в Дух и сила.

8.2.7. Деяния, (гл. 19, ст. 6): „И като положи Павел ръце на тех, Святия Дух дойде на тех и говореха други езици и пророкуваха." Святият Дух ги свързва в една духовна верига.

8.2.8. Деяния, (гл. 19, ст. 11): „При това Бог вършеше особни велики дела чрез ръцете на Павла." Върши ги, защото в него е Духът, който върши всичко това.

Тук цитирахме как са се извършвали чудесата, понеже те са се извършвали от Святия Дух. Без Него никакви чудеса не могат да се извършат. Без чудеса никой не може да повярва и да види, че има Святи Дух.

Проповядвали са с доказателства от Дух и от Сила (I Послание към Коринтяни, гл. 2, ст. 4-5).


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ