НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.9. Енергията от земетресението - за творчески цели

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

3.9. ЕНЕРГИЯТА ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО - ЗА ТВОРЧЕСКИ ЦЕЛИ


КОЙТО СЕ ОТМЯТА.


2 [беседа от Учителя, държана

на 29 април 1928 г. в гр. София]. София, 1928, с. 5-21.


1)

„Днес повечето хора минават за учени, за капацитети, не признават Бога, не признават никаква сила над себе си. Често се казва за някой човек, че не вярва в Бога. Казвам: ако този човек не вярва в онзи бог, когото хората са създали, той е за уважение; но ако отрича себе си, ако отрича Бога, Който живее в него, той не може да има ничие уважение. Себе си, личността, това е низшето проявление на Бога у човека. Второто, по-високо проявление на Бога е индивидуалността. Третото проявление на Бога е в душата на човека и четвъртото проявление на Бога е в човешкия дух. Следователно, ако Бог едновременно се проявява в личния, в индивидуалния, в душевния живот на човека, както и в неговия дух, той е истински човек, в пълния смисъл на думата „човек", който разбира нещата."

2)

„По същия начин днес и нашият параход - земята, тук в България, както и в други някои страни, се огъва. Огъват се пластовете на нашата земя!

Как обясняват това нещо съвременните геолози? Те казват, че това се дължи на известна тектоника. Каква е тази тектоника? Учените казват, че върху земното кълбо имало две големи плочи, които се движат: едната е наречена фино-скандинавско-сибирска и се движи от север към юг, а втората е наречена африкано-арабско-индустанска и се движи от юг към север. Тези две плочи били устойчиви, но в средата им имало една неустойчива зона, каквато е Средиземното море, което има около 2 000 км. широчина. Тия две плочи се движат от полюсите към тектоническия екватор на земята, и по този начин предизвикват голямо налягане върху Средиземно море, което налягане се предава и на другите части на земята. Според тия учени, и България спада към тази неустойчива зона, вследствие на което стават сега землетресенията. Вярно е, че вятърът вълнува повърхността на водата в морето. Вярно е, че вълните отвън бият, удрят върху парахода. Вярно е, че плочите на парахода скърцат, но въпреки всичко това има и други, вътрешни, по-дълбоки причини за землетресенията. Учените хора от Лион казват, че землетресенията са свързани със слънчевите петна. И ние имаме ред наблюдения, които ни показват, че землетресенията, които станаха в Мала Азия, в България и в Гърция са свързани с големите слънчеви петна, които се появиха около това време на слънцето. И действително, сегашните петна на слънцето бяха забележителни по своята големина. Слънчевите петна, наистина, имат някаква връзка със землетресенията, но те не са дълбоката същинската причина за землетресенията. Истинската причина за землетресенията се крие другаде някъде." 3)

„Обаче, ако се допусне, че в света съществува една велика разумна причина, наречена Бог, Първична Причина, Природа, тя прониква в дълбините на цялото битие, тя направлява всички неща и всичко става под нейн контрол. Щом е така, и землетресенията, които стават днес, са под Нейното зорко око.

Вие трябва да разбирате Бога не тъй, както Го разбират ограничените умове, но трябва да Го разбирате като Разумна Причина, която прониква навсякъде и във всичко. Аз няма да ви доказвам научно, какво е Бог. Всеки сам може да прочете, какво са писали учените хора, капацитетите по този въпрос. И вие трябва да благодарите, че живеете в един век, когато стотици и хиляди хора са писали за и против Бога, едни са Го приемали, а други - отричали. Мнозина, като се сблъсквали в различни религиозни убеждения, писали са ред съчинения, за да изправят религията, да създадат едно положително верую. Когато хората отричат Бога, то не значи, че те се отричат от Него, но отричат се от кривите вярвания и разбирания за Бога. Религията твърди, че Бог е създал света, че Той е направил човека по свой образ и подобие. Питам: как е възможно, човекът, който е излязъл от такива разумни ръце, да греши? Значи, такъв, какъвто виждаме днес човека, той не е създаденият човек от Бога. Той не е първичният човек, за когото се казва, че е създаден по образ и подобие Божие. Съвременният човек се е отклонил от своя първообраз, затова не може да познае и своя създател."

4)

„Казвам: в света съществува една единствена Първична Причина, Която съединява всички явления и всички същества в едно цяло. Щом човек признава тази Първична Причина, но вземе един уд от нея, за да го използува за свое лично благо, питам: този човек ще бъде ли в съгласие с Първичната Причина? Покажете ми един какъв и да е човек, бил той религиозен или светски, учен или прост, който като се е противопоставял срещу законите на Първичната Причина, да е успял в живота си. - Не е съществувал такъв човек и няма да съществува.

Всички велики хора, които човечеството е признало за такива, на първо място са имали любов към великата Истина, към всичко онова, което Бог е създал, а не към това, което са създали хората. Това, което Бог е създал, е разумно, живо и вечно; това, което хората са създали, е неразумно, мъртво, преходно и временно. Тази е разликата между Божиите и човешките дела."

5)

„Та казвам: от гледището на окултната наука, както и от гледището на видни учени, слънчевите петна имат някаква връзка със землетресенията. Обаче, мнозина от съвременните хора, според своите разбирания за живота, казват: празни теории са тия!

Каква връзка може да има между явленията на слънцето и тия на земята? Казвам: както има тясна връзка между моралния и физическия живот на човека, така съществува тясна връзка между явленията на слънцето и явленията на земята. Може да се отиде и по-далеч даже. Ред примери от историята на човечеството ни показват, че лошият живот на хората предизвиква пертурбации в невидимия свят, вследствие на което се явяват и пертурбациите на земята.

Вземете примера от Стария Завет за градовете Содом и Гомор. Кое докара тяхната гибел? Лошият живот на хората не доведе ли тия физически пертурбации на земята? Простите хора наричат това Божие наказание, а учените хора казват: зад всяко физическо явление се крие една морална, разумна причина.

И в Писанието се казва: „Гледайте земята да ви не избълва!" Ето защо, за да не се нарушава хармонията във висшия свят, всеки човек, както и всеки народ трябва да бъде свързан с Първичната Причина. Всички неща, които са ставали в миналото, които сега стават, както и тия, които ще стават за в бъдеще, показват, че целият живот е подложен на растене и развитие. Следователно, всичко се допуща, като необходимост, като неизбежност в живота."

6)

„Потърсете ме в ден скърбен!" - се казва в Писанието. Кой е този ден? - Денят на изпитанията и нещастията. Бог казва: „Аз съм, Който допущам бурите и землетресенията. Аз съм, Който допущам превратите в света. Аз съм, Който допущам богатството и сиромашията в света." Ще възразите: еди-кой си учен дава особени обяснения и теории за бурите и землетресенията. Други учени социолози и икономисти, с ред научни теории, обясняват причините за превратите, за богатството и за сиромашията в света. Нищо, вие изучавайте и тия теории, но трябва да знаете, че те са частни мнения; те не включват още абсолютната Истина.

„Който се отмета". От какво? - От великата Истина. Всеки, който се е отрекъл от тази Истина, който е скъсал връзката с Първичната Причина, се страхува от страданията и изпитанията в живота, бои се от землетресенията и си казва: какво ли ще стане сега със София? Да бягам ли вън някъде, или да седя в къщата си? Казвам: дръжте връзката с Първичната Причина и не се страхувайте! Обичайте великата Истина, бъдете нейни поклонници, и животът ви ще се запази."

7)

„Мнозина казват: големи повреди, големи материални загуби причини землетресението. Казвам: благодарете, че загубите са повече материални, а по-малко човешки жертви. Най-ценното за човека е животът му. Но има нещо ценно, което донесе землетресението, и трябва да се използува разумно. То е голямото количество козмическа енергия. При всяко землетресение, от почвата се освобождава грамадно количество електрическа енергия, която отива към слънцето. Разумният човек може да употреби тази енергия за творчески цели."

8)

„Днес земята се преустройва, минава през една нова фаза. Докато се организира и напълно преустрои земята, все ще стават по-малки и по-големи разтърсвания. Земята, на която сега живеят хората, е за петата раса, а на новата земя, която сега се създава, ще живеят новите хора - хората на шестата раса. Вие се радвайте, че се туря основа на новата земя. Хиляди архитекти работят днес за нейното преустройване. Вие ще бъдете зрители на този строеж, на великата наука, на великата култура.

Та казвам: вие ще проверите, че между всички явления в природата съществува тясна връзка. Разглеждате ли явленията така, вие ще имате и повече светлина. Ние сме за новото в света. И от гледището на новото в света, трябва да се почита всичко. Човешката личност, трябва да се почита и да се тури на своето място. Индивидът, трябва да се почита и да се тури на своето място. Душата, трябва да се почита и да се тури на своето място. Духът, трябва да се почита и да се тури на своето място.

Всеки човек, трябва да знае, де е мястото на духа, на душата, на индивида и на личността. Това е задача, върху която всеки човек трябва да работи с десятки години. Разреши ли той тази задача, ще израсте в духовния свят. А всяко растене в духовния свят, това е придобиване на грамадна енергия. На земята има добри условия за растене и развитие, затова тук слизат най-възвишени, най-учени същества да работят. Те разбират законите, как може да се използува земната енергия."

„Ще кажете: отде слизат тия същества? - От разни планети. Учените хора днес твърдят, че между слънцето и неговите жители и земята има не само физическа, но и разумна връзка. Слънцето е място на светлината. Всеки, който отиде на слънцето и се върне, ще свети. Когато Мойсей отиде на Синайската гора и преседя там 40 дни, след като се върна, той толкова много светеше, че трябваше да си тури було, за да могат евреите да го гледат. Всеки човек, който има идея, трябва да излезе вън от слънчевата система, да мисли за целия козмос. Защо? - Понеже всеки човек съставлява една малка клетка на Божествения организъм, който обхваща целия козмос. Щом човек се отметне от тази идея, животът му се обезсмисля, и той става слаб. Мисли ли човек, че той е една клетка от Божествения организъм, на всичко трябва да се радва. Като погледне към звездите, към слънцето, към растенията, към животните, към камъните - на всичко трябва да се радва, понеже всичко има един и същ произход. Всичко е произлязло от Бога."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ