НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13.7. Какво казва Божият закон за българите?

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

13.7. КАКВО КАЗВА БОЖИЯТ ЗАКОН ЗА БЪЛГАРИТЕ?


МОЕТО ЦАРСТВО


21. беседа, държана от Учителя, на 8 март 1925 г. гр. София.

[София], [1925] (Русе: Малджиев), с. 24-25.


„И ние казваме: нашето царство не е от този свят. Ако нашето царство е от царството на Любовта, ние трябва да победим. Казва Христос: „Аз победих света." И всеки християнин трябва да победи света. Чрез какво? - Чрез Любов и чрез Истина.

Всеки християнин да се не съблазнява от онези блага на подкуп. Е, хубаво, ако отидеш с онези, които сега властвуват, какво ще спечелиш? След тях ще дойдат други на власт. Ако отидеш с новите, какво ще спечелиш? - И те ще си отидат. Въпросите не се разрешават така, т.е. те могат да се разрешат и по този начин, но ние служим на Бога, ние служим на една свещена Правда, и Божия закон казва: без престъпление! Бог казва: моите поданици трябва да бъдат абсолютно чисти! Моите поданици трябва да бъдат хора на абсолютната Любов; моите поданици трябва да бъдат хора на абсолютната Мъдрост; моите поданици трябва да бъдат хора на абсолютната Истина! И всеки един от тях трябва да помага на своите братя, без никаква разлика, както ние правим на земята.

Питам: ние, българите, като един малък народ, които от толкова хиляди години се трудим, какво направихме? Евреите, които съществуват от толкова хиляди години, станаха ли голям народ? Не, толкова хиляди години, от как излязоха от Египет и се скитат по лицето на земята, не само че не станаха голям народ, не само че не се подигнаха, но дори се изгубиха.

Има един закон на „размножаването", при който се спазва известна пропорция. Колко милиони хора трябваше да бъдат евреите до сега? Евреите са един учен народ, един способен народ, но те се намериха в трудно положение във времето на Христа, не можаха да решат тази важна задача. Българите са попаднали в същото положение и вървят сега по техния път. Четете историята на евреите, четете и историята на българите, ще намерите една аналогия в техния живот. И българите режат глави, и евреите така режеха глави. Евреите избиха едно свое племе и оставиха от тях само 400 души, но после им домиля на сърцето. И Мойсей, още като ги извеждаше от пустинята, се оплака от еврейския народ и каза: съжалявам, че Господ не им даде сърце да разберат Истината. Евреите са хора с дебели вратове, с дебели глави. Но, казва той: ще отънеят главите ви, Господ ще ви прекара през такива страдания, през такива тесни врати, че ще разберете Истината и ще бъдете носители на онова, което имахте и на онова, което опитахте.

Христос казва: „Моето царство не е от този свят." Ние искаме да разрешим една велика задача, но утре умираме и изгубваме живота си. Каква полза от това? - Един ден няма да остане нищо от нашия живот. Един американски астролог е предсказал, че България и изобщо част от Балканския полуостров щял да пропадне при някакво землетресение. Възможно ли е това? - Възможно е, може да стане.

„Моето царство не е от този свят", казва Христос."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ