НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. Песните на Всемирното Братство. 3.1. Етапи на създаване на песните

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

3. ПЕСНИТЕ НА ВСЕМИРНОТО БРАТСТВО


3.1. ЕТАПИ НА СЪЗДАВАНЕ НА ПЕСНИТЕ


Днес е 01.01.2007 г., часът е 18,10 часа. Сега ще разкажа за създаването на песните на Всемирното Братство. В разстояние вече на десет дена, аз работя по т.н. архив на братските песни. И което е най-интересно, аз успях да ги подготвя за едно ново издание.

А сега ще разкажа една много интересна история. Още от самото начало, при съборите на Синархическата верига на Бялото Братство от 1907 г. до 1922 г., са се пяли песни. Тези песни са били още от самото начало църковнославянски песнопения. А защо църковнославянски песнопения? По този въпрос аз съм публикувал в „Изгревът" том XXII един отдел, със заглавие „Какви песни са се пяли по съборите на Синархическата верига 1907-1922 г. на Всемирното Велико Бяло Братство". В първата част има въведение как се създават и изпълняват песните от съборите на Синархическата верига, и втора част - песните от Съборите на Синархическата верига, и кога се изпълняват. Трябва да се прочете и да се проучи този материал. Значи, това е първия етап.

Вторият етап е, когато започват да се изпълняват т.н. евангелски песни. В „Изгревът" том XXIV, който е предназначен за връзката на евангелистите методисти в България и Учителят Петър Дънов, и историята на евангелското методистко движение в България, техните представители, и връзката им с Учителя Дънов. Този том XXIV е предназначен за тях. А какво представлява, вие ще си го проучите, когато излезе този том. Така че още на втория етап започват да се изпълняват евангелски песни. Тези евангелски песни са се посочвали от Учителя Петър Дънов, понеже Той бил запознат с всички евангелски песни. Той е преминал още във Варна през протестантите или евангелисти-методисти. След това отива в Свищов, минава през тях. След това отива в Щатите. Така че Той в разстояние на десетина години, Той свири и пее тези песни. И когато се връща в

България, Той знае и познава тези песни, и посочва някои песни, които да се проучат и да се пеят.

В онези години евангелистите-методисти са издавали песни, които са отпечатвани. Например, ние имаме от 1900 г. един сборник песни и той е издаден в гр. Самоков. По-късно те ги издават допълнително като свещени песни и чак през 1921,1922,1923 година се събира една комисия, и определят песните, и се издава в един сборник „Духовни песни". И сега Учителят, когато се е срещал с тях, и по-късно в някои писма Той е посочвал някои песни, обаче, Той ги е посочвал по номера. Така че ние имаме и няколко номера на такива песни, които са посочени от Учителя. И в този том „Изгревът", том XXIV ще бъдат публикувани 3-4 песни, посочени от Учителя, които са се пели.

Между другото, освен тези 3-4 песни е имало и други песни, които са се пели по времето от 1907 до 1922 г., както и от 1922 г. по времето на цялата Школа. Аз заварих онези, които пееха както църковните славянски песнопения, така и евангелските песни. Обаче, първото поколение, които са били с Учителя от 1907 до 1922 г., те постепенно си заминават от този свят. Идва другото поколение - поколението на Школата, което приема някои песни. Мнозина от тях учат музика, учат нотен текст, учат се да свирят на цигулка, на пиано. И що годе на Изгрева са били всички повечето или по-малко музикално грамотни, и са могли да четат музикален текст и да свирят по тези ноти, които са съществували. Това е този втори етап на евангелските песни.

Третият етап е песните, т.н. братски песни. Някои, които са били с дар - музикално грамотни, постепенно са започнали да дават някои песни. Между другото, започва едно дейно участие между Учителя и Негови последователи, като на много песни Учителят дава мелодията, а пък т.н. Негови последователи дават текста на някои песни. И по този начин се събират доста песни, и непосредствено след войната - 1921-1922 година, събира се една комисия. И те подготвят, и издават „Песни на Всемирното Братство-1921 г."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ