НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21.3. Георги Томалевски и книгата „Учителят"

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

21.3. ГЕОРГИ ТОМАЛЕВСКИ И КНИГАТА „УЧИТЕЛЯТ"


Те са толкова били огорчени и възмутени от големата лъжа на Борис, че всички са напуснали мястото, където са били събрани, и никой не е искал да вземе дори един брой от тази книга! А те са занесли, за да подарят на всеки един член от Братския съвет. Така, че всички са напуснали и никой не е пожелал да вземе една книга от книгата „Учителят". Така, че е било голямо огорчението и разочарованието от тази лъжа на Борис. И след това разказва Георги Томалевски*: „След тази голяма лъжа вече всичко се разруши! Изобщо не можеше да се работи, защото вече Борис объркваше всички, и никой не можеше да му вярва! Казваше едно, а вършеше друго!"

А те горките не знаеха каква е причината! А причината аз днес ви я описах.

И така, защо става това? Ами онзи майстор Борис влиза в него и тоя, който е казал, че такава книга няма да излезне и след 1000 години. И целата тази реакция срещу Борис се прехвърля върху Мария и върху нея, защото нейното име също е било вписано като консултанти и съставители на тази книга. И всички са се възмущавали от нея, и казвали: „Да, разбираме, Боян Боев е там, защото той е стенограф на Учителя и дешифрира онова, което е казал Учителя. Ето, Методи Константинов и той там - и за него може. Борис - също може и за него. Ама и Мария? Какво търси там Мария? Какво търси нейното име в тази книга?" А Мария ми казваше: „Аз дадох концепцията и конструкцията на книгата. Аз я дадох, а не те. Те искаха да пишат съвсем различни работи, и различни неща."

Така, че концепцията е на Мария. А пък дори си спомням как Цанка Екимова - рождената сестра на Борис Николов и която беше върл враг на Мария, и казва: „Тази никаквица си набута името в книгата „Учителят" и провали цялата книга! И сега вече не може да се чете, защото казва като я взема тая книга, пред мен излиза Мария, и аз я захвърлям, не мога да я чета!" А че тя не можеше да я чете, това е верно, но причината беше на друго место.

Това, което беше написано като думи на Учителя, те беха заключени с 9 катинара, защото тази книга беше издадена с лъжа. И затова ще си намерите XIX том на „Изгревът", и от с. 935 накрая ще си прочетете онова, което аз съм написал като очерк за Методи Константинов, та да знаете как се е издала тази книга.

По-късно, след 1990 г. Милка Кралева я издаде отново. Сега виждам преди една година, Братския съвет я издал отново. И наблюдавам аз, хубаво издание, но там нема нищо в тази книга, макар че пишат, че е издадена по оригинала! А те горките нямат представа от историята на тази книга! Никой от тези, които е участвал в издаването на тази книга не е чел нито I том, нито II том, нито една страница от „Изгревът". Те го отхвърлят. И издадоха тази книга, направиха своя опит. И тя представлява една книга, заключена с 9 катинара. Защото историята на тази книга е написана, публикувана е и никой не може да се оправдава, че не знае историята на тази книга - написано, изречено и публикувано.

Та така, накрая Борис се измества от удара и целия удар се извисява, и се насочва към Мария, защото нейното име е било сложено на тази книга, а пък тя изобщо не е заслужавала, изобщо да я има на света, пък камо ли да я има в книгата!

Така, че това нещо аз го заварих и слушах още коментариите по тази книга. А представяте ли си?! Тази книга е издадена некъде към 1947 г., а до 1970 г. това беха минали 25 години. И 25 години тези неща се помнеха, и се говореха срещу Мария и срещу тази книга. Така, че този опит беше напълно несполучлив, по вина на Борис и по вина на Методи Константинов.

И сега, гръмоотвода стана Мария! Мария стана гръмоотвод на „Малкият дом", и всички бури и светкавици, се насочваха към нея!

А когато излизат и се отпечатват Песните на Учителя в нейната Песнарка, която тя приготовлява, тогава започва още една по-силна атака срещу Мария. Как е работено, по какъв начин е работено, то е описано и аз съм го публикувал. Но онова, което ми е разказвала Мария е това, че всички музиканти по ония години не са били музиканти, които да са школувани, които да са завършили Музикална Академия и да могат да четат музикален текст, да възпроизвеждат чрез слушане, и да пишат на музикален текст. Защото всички на Изгрева, всеки един е свирел на цигулка. Тук там някой са свирели на пиано. И всички в Изгрева са смятали, че са музиканти, могат да свирят на цигулка и могат да четат музикален текст.

*3абележка: За Георги Томалевски, виж „Изгревът", том XVIII, с. 235-255, 838-841 и снимки № 29, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52. Снимки с Учителя под № 37, 39, 40.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ