НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

20. Атаките на черните сили върху „Малкият дом". 20.1. Мировата любов и Космичната обич

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

20. АТАКИТЕ НА ЧЕРНИТЕ СИЛИ ВЪРХУ „МАЛКИЯТ ДОМ

20.1. МИРОВАТА ЛЮБОВ И КОСМИЧНАТА ОБИЧ*


Така,, че „Малкият дом" на ул. „Волоколамско шосе"14, беше домът на Мария и Борис. Имах възможност да се сблъскам с много неща, които за мен бяха отначало невероятни за възприятие, и бяха в разрез с всичко онова, което изнасяше и говореше Учителят в Словото Си, и в Учението на Любовта.

Няма страница в отпечатаното от Него Слово, да няма най-малко по 3-4 пъти думата Любов. А тогава, когато аз четех, Любовта я възприемах по съвсем друг начин, защото бех млад. После попадна една брошура, която Учителят е държал още в началото на Съборите - „Любов, надежда и вяра". Това са три различни беседи.

И след като проучих тези три беседи, тогава разбрах за какво става въпрос. Разбрах, че тази Любов, за която Учителят говори не се отнася за физическото поле, не се отнася и за чувственото поле, не се отнася и за умственото поле на човека, а се отнася за свръхсъзнанието на човека. И когато той борави с тази сила, наречена Любов, той вижда тогава, че Любовта е плод на Божествения Дух. Защо? Ами много просто. Учителят казва, че Любовта като сила се изявява в умственото поле - в ума на човек. А Любовта като сила идва отгоре, и тя е плод на Божествения Дух.

Та Любовта има различни измерения, когато слиза отгоре надолу. И Учителят Дънов в тази лекция за Любовта, Той разглежда много, много подробно този въпрос. Но там е свързано всичко със символика и много трудно може да се разбере, без необходимата подготовка. Така, че за човешкото съзнание Любовта като проявление на Божествения Дух е някакъв отвлечен принцип, а като проява на човешкия Дух е идеал на човешката душа. А за човека, проявяващ се на Земята, Любовта е измерение според неговата вътрешна мензора - какъв е неговия съсъд в него, колко вместимост има в него. И точно по този начин се изявява тази Любов.

Учителят много пъти дава този пример: Божественият извор тече като една река. Отиваш до реката, изваждаш едно шише и пълниш шишето с вода. Изворът си тече, а ти наливаш толкова, колкото е твоето шише. Ако твоето шише е половин литър, наливаш половин, ако е два - два. Ако носиш дамаджана от 5-10 литра, наливаш 10 литра. Така, че Божествения извор на реката тече, а ти можеш да поемеш толкова, колкото е голямо твоето шише, и колкото може да се напълни то. Така, че много е важно каква вместимост имаш вътре в себе си за тези неща.

*3абележка: Виж „Изгревът", том I. (2. изд. 2011), с. 751 за Мировата Любов и Космичната Обич.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ