НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13.8. Братските празници, късметчета за Нова година

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

13.8. БРАТСКИТЕ ПРАЗНИЦИ. КЪСМЕТЧЕТА ЗА НОВА ГОДИНА


Обикновено идваха т.н. братски празници. Те бяха на 22 март, те бяха на 12 юли - Рождения ден на Учителя, бяха 18 и 19 август - Съборните дни, 22 септември - започването на Новата Учебна година, 27 декември -деня, когато Учителят Си заминава от този свят, Нова Година, че и 22 март на следващата година. Обикновено за тези братски празници подготовката беше много голяма.

А пък за Нова Година, трябваше да се правят баници, трябваше да се слагат късметчета в тези баници. И кое беше най-интересното, когато за пръв път ми се падна един такъв късмет? Първо - то беше увито в нещо като найлон. А това беше една материя тогава, чрез която се продаваше, те бяха едни пликчета, найлонови пликчета, където се слагаше прясното млеко и се продаваше. Разкъсваше се пликчето, изсипваше се млекото в тенджерата и се вареше, а пликчето се използваше за различни практични неща в едно домакинство. Така, че Мария разрязваше от тези найлонови пликчета, преди това тя пишеше на едни листчета някои мисли и изречения от Учителя, завиваше ги по особен начин, увиваше ги с тези найлонови обвивки, и ги завързваше с конец. Слагаше тези неща в баницата, така че да няма никаква възможност тези листчета да се увредят или от водата, или от мазнината или от топлината. Това беше целта. И когато баницата се поднасяше, когато ние започвахме да ядеме поднесените парчета, тогава попадахме на тези късметчета, отваряхме ги. И което е най-важното, за наша изненада - баницата беше вкусна, тя беше добре опечена, но тези късметчета бяха непокътнати отвътре! Самият текст бе написан с химикал или с мастило с почерка на Мария, и те беха запазени. И аз си ги запазих тези късметчета, и ги пазя на едно место. Може би има 15-20 такива запазени неща.

И когато преди известно време попаднах на тех, отведнъж ми замириса на баница! И започнах да се оглеждам, откъде ли идва този мирис на тази баница? А аз съм сам, няма никой! Бях в Своге, няма никой около мене. Обаче, този мирис на баница дойде от времето на Мария. Представяте ли си?! Да ти дойде мирис от баница, която си ял 30 години преди това? Как ви се струва това нещо? - Чудновато, нали? Не съм го измислил, защото ми се напълниха устата със слюнка, след като този мирис влезна в мене. Така, че тези късметчета си имаха своето предназначение.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ