НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. Котаракът Мачо. 12.1. Разиграването от един котарак

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

12. КОТАРАКЪТ МАЧО

12.1. РАЗИГРАВАНЕТО ОТ ЕДИН КОТАРАК


В този дом аз видях, заварих и се срещнах с един черен голям котарак! Беше добре охранен и гледан. И дори беше сресан добре! Казвате: „Как е възможно да се сресва котарак?" - Така, взимаш един гребен и го решеш. Не съм срещал, и не съм виждал такъв голям котарак досега! Откъде беше дошъл, как беше дошъл, как е отглеждан, аз не питах. Но онова, което преживях с този котарак, ми стига! Беше невероятно, и такова разиграване никога не съм преживявал в живота си! Разиграване не от хора, а от един черен, голям котарак! Още от самото начало на нашето запознанство имах няколко неприятни случки с този черен, огромен котарак. Противен котарак за мене! Идваше ми да го хвана за опашката, че като го завъртя около себе си, да го захвърля и да го изпратя в дън земя казано на обикновен език. Да го изпратя много далече, та да се затири някъде, и да не се връща повече!

Няколко пъти споделях с Мария за моето желание да го хвана този котарак за опашката, и да го запратя на некъде, където да не се връща никога. Тя ме поглежда уплашено, и ме пита: „Ти си много суров и жесток човек към животните!" Казвам: „Аз да съм суров? Напротив, аз съм много мек човек отвътре, и съм много хрисим при това, но като гледам как този котарак тука разиграва всички, и прави разни комедии и трагедии, идва ми да го махна още сега, че да изчезне както той, така и режисьора му, който чрез него му подава различни роли да ни разиграва!"

Тя ме поглежда, разбира какво искам да кажа и прибавя: „В този дом всеки си има своята служба. И този котарак си има своята служба." - „Ще видя аз неговата служба, докъде аз мога да го изтърпя." И казвам: „Ти знаеш ли, аз там, където съм отглеждан, ние хващахме тези малки котараци за опашките, и като ги завъртявахме няколко пъти около себе си, и ги изпращахме на 10-20 метра от нас. Ами ти знаеш ли, там, където аз бях, имаше един такъв израз: „Ще те хвана за опашката, и ще те тепам като маче у дирек!"

Мария казва: „Какво значи това?" Казвам: „Това, че котките там не се казваха котки, а се казваха мачки. А котаракът не се казва котарак, а се казва мачок. А малките не се казват котета, а се казват мачета. Та, ще го хванем за опашката, и че го тепам у дирек!" А дирек значи стълб. Това беше едно много голямо предупреждение, когато се карахме децата помежду си и се заплашвахме един другиго. Така че този мачок, ако го хвана за опашката, единствено, требва да го тепам у оня там дирек, дето е във вашия двор. Тя ме изглежда и казва: „Жесток си ти човек! Нямаш отношение към животните!" Казвам: „Какво отношение към животните аз трябва да имам, когато този мачок, който ти го наричаш Мачо, откакто съм дошъл в този дом, той все ми пречи да работя!"


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ