НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Увод

2. Човек и Бог ТОМ 30
Алтернативен линк

УВОД


Читателю, който със спокойна ръка разтваряш за първи път тази книга, спирал ли си се поне веднъж в живота си - спирал ли си се да помислиш, да запиташ сам себе си: „Кой съм аз?”

„Откъде ида и къде отивам?"...

„И дали моят живот е мимолетно проблясване в тъмнината на вечността, от което не ще остане ни следа, или пък аз съм нещо, на което смъртта не може да тури край?”

„Дали аз съм само безкрайно сложна и безкрайно изкусно наредена комбинация от материя, която се движи, чувства, мисли, люби и мрази по силата на някакви слепи, мъртви, бездушни природни закони; комбинация, която ще се разпадне в гроба и от която нищо не ще остане освен купчина земя?”

„Или пък аз съм същество, което носи в себе си потайни глъбини: същество, което е било, е, и ще пребъде през всичките векове на вечността? Или в мен има някакво тайнствено, дълбоко скрито съзнание, което знае всичко, вижда всичко, всичко разбира, и което един ден ще пръсне своята изобилна светлина в моя беден ум?"

И не си ли имал ти минути в живота си, когато под напора на дълбоката вътрешна работа, която става в тебе, под напора на мислите, които търсят светъл изход из тъмнината на незнанието, ти да си извиквал от дъното на душата си: „Господи! Какво съм наистина аз? - Прах ли съм, или - вечна искра от Твоя вечен Пламък?”

Ако да, - ако твоето съзнание се е вече пробудило и ти искаш съзнателно да заемеш мястото си и да изпълняваш длъжността си във Всемира, разтвори тогава по-нататък тия страници и ти ще намериш отговора на въпросите си.

Ако времето за твоето пробуждане е дошло, ти ще застанеш пред Истината, като че ли една завеса се е дигнала пред тебе. вътре в твоята душа. Ако наистина си готов, ти не ще се нуждаеш от доказателства, защото истината се вижда, опитва се, знае се, а не се доказва. Тя е написана вътре в твоята душа. - Твоята душа знае Истината!

Затуй - доказателства не са нужни. Нужно е само да се дигне завесата!

И тези страници няма да направят нищо друго, освен тъкмо това -да дигнат завесата, която скрива истините, покоещи се в дълбините на душата ти, от твоя ум. Истината е там - търси я и намери я в душата си!...


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ