НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

50. По правия път / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 309, 1.07.1943, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

50. ПО ПРАВИЯ ПЪТ

Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 309, 1.07.1943, с. 1.


И тогава, когато сме направили грешка в живота си, и тогава, когато сме направили отклонение от правия път, и тогава ние не трябва да се отчайваме. Никога не е късно за изправяне на грешката. Никога не е късно за възвръщане в правия път на живота.

Повърни се смирено назад и започни всичко отново. Признай чистосърдечно грешката си, обърни нова страница в живота си и половината от вината ти ще бъде изкупена.

Когато ти направиш това, мощни сили ще се явят да те бранят, да те закрилят, да те подкрепят и предпазват от лъжлива стъпка.

Невидимият свят, светът на причините на нещата, светът, от който зависи всичко, което става тук на земята, светът на мощните сили, които са господари на живота, ще ти обърне внимание, ще спре върху тебе своя снизходителен и любвеобилен поглед и ще каже: „Ето едно дете, което се готви да пристъпва само в живота. Ето едно дете, над което трябва да се бди, и на което трябва да се помага."

Светът, който знае, който вижда и който може всичко, е над нас, винаги, всеки ден, всеки час, всяка минута. Не мислете, че можете да го излъжете, по какъвто и да било начин. Не мислете, че можете да скриете от него нещо, каквото и да било то. Не мислете, че можете да намерите достатъчно тъмно кюше в живота, не мислете, че можете да намерите достатъчно тъмна нощ, гдето да скриете своето престъпление, било то малко или голямо.

Ако вие вършите някакво зло, и го криете старателно, или пък го представяте във форма на добро, което е все едно, то знайте, че с това вие не лъжете никого другиго, освен себе си. Защото отгоре гледат и виждат, преценяват и решават точно и безпристрастно. И в случая, вие сами себе си осъждате. Няма значение, че хората, подобните вам, ще ви възнасят в небесата, ще ви плетат венци и ще ви пеят хвалебни химни. Няма значение, че никой не ви преследва, никой не ви поглежда накриво, че земният съд и земната сила мълчат и се отнасят със снизхождение и с покровителство към вас. Въпреки това, вие сте вече безвъзвратно осъдени и тая присъда никой не може да отмени, никой не може да смекчи, освен самите вий, и то не с помощта на силните на този свят, не с умилквания и подкупи, не с хитрост, лъжа или пари, а само с искрена, чистосърдечна промяна в своя живот. Само с искрено и чистосърдечно възвръщане към правия път в живота.

Ако вие сте направили грешка в живота си, ако вие сте се отклонили от правия път, и сега не е късно да се възвърнете към него. И в последния час, и в последната минута, може да се поправи, ако не всичко, то поне много, поне по-голямата част от извършеното зло и да се спасим, да избегнем по-голямата част от следствията на направеното отклонение.

Никога не е късно да се възвърнем в правия път. Ако до момента на твоето осъзнаване, ти си давал в себе си предимство и свобода на известни тъмни, нисши, назадничави сили да те водят по своите заплетени пътеки към падение, към разорение и пропаст, то потърси, извикай, намери в себе си другите сили, отхвърлените досега в забвение сили на доброто, дай власт, предимство и свобода на тях, именно, за да се сложи край на твоето отклонение, за да се намалят до минимум следствията от сторените грешки и да се сложи началото на новия път.

Тия сили на доброто съществуват. Тях никой и нищо не може да унищожи, защото имат своя извор в Бога, невидимия Извор на всяка сила и живот.

Тия сили съществуват и в тебе. Те съществуват и в народа и в цялото човечество, и в цялата вселена. Към тях се обърни. На тях се уповавай. На тях се подчини. Дай им власт и сила да те водят, и те ще те заведат към добро.

Пламен


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ