НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

44. Към възход. - В: Братство, Севлиево.Г. 15, бр. 299, 15.11.1942, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

44. КЪМ ВЪЗХОД!

Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 299, 15.11.1942, с. 1.


Мощни творчески сили, като буйни планински потоци извират из недрата на българския народ и се спускат, пробивайки си път напред, не спирайки се пред никакви препятствия. Те вървят напред, защото не могат да не вървят - защото чувствуват в себе си излишек от сили, защото за тях живота е движение, вечно движение. И в тоя техен устрем, породен и движен от пълнотата на силите им, те не винаги знаят, не винаги виждат, не винаги предполагат по какъв начин се движат, докъде може да ги заведе той и какво могат да срещнат по него.

Пълнотата на младенческите сили дава тласък и устрем на движението. Готовност за работа, за борба и жертва съществува. Най-искрен и чист идеализъм, готов винаги да се излее в дела, съществува.

Пътят, обаче, истинският път, по който приложението на тия мощни сили ще даде своите максимални резултати, още не е намерен.

И затова нашата младеж и изобщо, силите на новото в нашия народ, се блъскат като риба в мътна вода или като буен планински поток, който скача от камък на камък, от скала на скала, прекатурва се с шум, с грохот през праговете и не може да намери своето правилно движение, своята истинска посока.

Увлечения! Увлечения, напълно естествени за младежта, свидетелствуващи за нейните сили и за нейния идеализъм. Но... увлечения по погрешни пътища.

Животът е толкова Велико Училище! Неговият Ръководител е толкова велик и мъдър, че е предвидил всичко, и в най-малките подробности, необходими за нашето правилно развитие, за нашето постепенно и непрестанно напредване, за нашето успешно учение в това Велико училище: Той е предвидил, Той е осмислил, Той е включил със своя велик План в своята цялостна програма за възпитанието и издигането на човечеството и тия наши отклонения от правия път, и тия наши увлечения по погрешни пътища.

Защото днес човечеството се намира в това си състояние, в което „изпитва доброто и злото". В него съществува парлива жажда да изпитва всичко. За него добро и зло са още относителни, неясни, мъгливи понятия, които ще станат за него положителни, несъмнени, ясно определени, абсолютни, едва когато то мине и през едното и през другото. Затова човек днес се лута.

Пътят, истинският Път, великият път на любовта и на истинското знание винаги е бил и винаги е открит пред него. Човекът, обаче, се лута. Той се лута, и може би още дълго ще се лута, защото още не е изпил до дъно чашата, още не е изпитал до техните крайни резултати следствията от своите погрешни пътища. И по-добре е, хиляди пъти по-добре е да бъде така. Нека той изпита предварително всичките реални последици на своите грешки, та, когато направи съдбоносната крачка към истинското ново, да не съществува вече ни най-малката мисъл, ни най-малката възможност за връщане назад!

Великият, светлият път на Бога, по който хората трябва да вървят към своето щастие, към своя възход, съществува. Той е пред нас. Нека оставим вече всички досегашни илюзии и да тръгнем по него. И тогава душите ни, умовете ни, съзнанието ни, ще бъдат озарени от великите, вечни основни истини за човека на земята, които като нивга незалязващи слънца сияят над него: Човек е дух, а не материя. Животът е вечен, а смъртта е само една сянка. Тя е врата към нов живот.

Пътят към всеобщо добруване е само един - той е Пътят на любовта!

Когато тия основни истини проникнат и залегнат в нашето съзнание, ние сме вече на правия път към нашия истински възход.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ