НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

31. Внимание / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 287, 15.12.1941, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

31. ВНИМАНИЕ

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 287, 15.12.1941, с. 1.


В окултната литература се среща един израз, който се отнася до вътрешния път на ученика, стремящ се към висше познание и който гласи: „Пътят е тесен като острието на ножа"...

Идват, обаче времена, когато не само окултния ученик, но и всеки един човек бива изправен в своя живот пред съдбоносно изпитание. Всеки човек, по-рано или по-късно в своя живот, застава на пътя, който е десен като острието на ножа".

Какъв е този път и какво е това време?

Достатъчно е дори и най-малкото изгубване на равновесие, достатъчно е и най-малкото отклонение, за да полетим към бездната. Има времена, в които свободно можем да се движим по път, покрит с цветя: можем да се отбиваме в страни, можем да се забавляваме, можем да се шегуваме колкото искаме и с всичко. Но идват и такива времена, когато дори само един поглед настрана може да коствува живота и бъдещето ни.

В такива времена цялото наше същество трябва да се превърне в трепет и внимание. В такива времена нашето съзнание трябва да присъствува във всяка една клетка на нашето тяло. Тяло и душа трябва да се превърнат в едно съсредоточено съзнание и внимание. Тъй будни трябва да бъдем, тъй чутки и внимателни към гласа на Бога и към всемирния закон на Хармонията и на равновесието, че да се чувствуваме не тела, а души, духове.

И народите минават през такъв път. И те преживяват такива времена. И те биват подлагани на изпит. Биват заставени да стъпят върху пътя, който е „тесен като острието на ножа".

Внимание се изисква! Необикновено, непознато до тогава свръхвнимание е необходимо. Иначе сме изгубени.

А какво значи внимание? - Да слушаш гласа на Бога!... Той говори. Тихо, но ясно, разбрано, отчетливо!

Защо да търсим съвети у хората? Защо да се обръщаме към този или оногози, да ни води, когато и сам той може да сбърка пътя?

Има само един сигурен, непогрешим съветник, има само един истински Водач - Бог!...

Ний можем да се уповаваме с пълна, абсолютна вяра само на Него, ний трябва да се вслушваме само в Неговия глас...

Друго спасение, друга сигурност няма!

Времената изискват това!

„Пътят е тесен, като острието на ножа". Внимание!

Пламен


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ