НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

19. Новогодишен привет / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 270, 1.01.1941, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

19. НОВОГОДИШЕН ПРИВЕТ


Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 270,1.01.1941, с. 1.


Като парчето глина в ръцете на грънчаря, като твърдия мраморен блок под длетото на ваятеля, като неразорана и непосята нива пред плуга на земеделеца, се изправя пред нас новата 1941 година.

В какво ще превърнем тази мека глина? Каква статуя ще изваем от този твърд мрамор? Как ще изорем и с какво ще засеем тази целина -неразораната още нива на 1941 година?

Нека помним, и нека никога не забравяме: Има неща предопределени - от целият процес на досегашното историческо развитие; от сложната съвокупност на наличните външни и вътрешни, материални и духовни условия; от независещата от нас действителност; от Бога. Безразлично е в случая как ще се изразим.

Но има и неща, които зависят от нас, именно от нас, и само от нас: от нашия ум, от нашата воля, от нашето сърдце. Има неща, които ние ще определим - да станат или да не станат, и по какъв начин да станат, през тази 1941 г., в която току що встъпваме.

Както и да е ограничен от условията, човек все пак има един изходен път, има известна свобода, с която може да подтикне събитията и нещата в живота си в едно или в друго направление.

Миналото ни ограничава, но бъдещето е в наши ръце. Върху основата на това минало, ний трябва да изградим нещо по-хубаво.

И ето: пред нас стои въпроса - да творим или да разрушаваме? По пътя на старото или по пътя на новото да вървим? Старите или новите методи да употребяваме?...

Ние имаме твърдата вяра, че българският народ е вече достатъчно зрял, че той е почерпил достатъчно поука от горчивите опитности на миналото и затова ще съумее, ще намери в себе си достатъчно сили, за да може да върви по пътя на новото - по пътя на творчеството, по пътя на мира.

Нека изградим нова България! Нека приложим нови методи! Нека тръгнем по нов, истински нов и чисто наш, български път! Нека докажем на целия свят, нека запишем на вечни времена в страниците на историята, че ние можем да печелим безкръвни победи, много по-реални и по-трайни от тия, изтръгнати с насилие.

Да изградим Нова България! Велика по дух и по сила. Велика по вътрешното сцепление на частите си и по мощния размах на творчеството си.

Това е нашият новогодишен привет.

Пламен



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ