НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

15. Към новият свят / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 266, 15.10.1940, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

15. КЪМ НОВИЯТ СВЯТ


Братство, Севлиево. Г. 13, бр. 266, 15.10.1940, с. 1.


Всред страхотни сътресения, всред страдания и болки, днес се ражда един нов свят.

Той не ни пита - искаме ли го или не го искаме, не ни пита какви са нашите лични интереси и схващания, не ни пита бедни ли сме, или богати, силни ли сме или слаби, учени или неучени. Той налага своето навсякъде, при всички условия.

Първата дума, първата вест, която носи новият свят - това е възстановяването на правдата: Първата и неотложна задача, която той поставя пред частни лица, общества и народи, и чието разрешение ултимативно изисква, е: Да престане експлоатацията на човек от човека, на народ от народа, да възтържествува общият интерес над частния, да се признае и приложи закона за единството и общите интереси на целия социален организъм, на цялото общество, на цялото човечество.

Връщане назад няма. Старото е осъдено безвъзвратно. Нищо не ще го спаси.

Една мирна социална революция се извършва днес в България, както и в много други държави, заставащи начело на световното движение за повече социална правда. Где по-рано, где по-късно, това движение, това коренно преобразование ще залее в една или друга форма и целия останал свят.

Нищо не ще устои пред правдата. Интересите на малцината не може да не отстъпят пред интересите на мнозинството. Новият свят идва, и в неговите основи трябва да бъде положен закона за правдата: повече хляб, по-добри условия на живот за трудящите се, по-голям простор и повече възможности за творческа дейност за всички, които в своята работа са ръководени от идеала за общото благо.

Може би изграждането на новото не ще стане тъй леко, може би то не ще мине без сътресения. Но то трябва да стане и ще стане.

И - хиляди пъти по-добре ще бъде да го приемем и приложим доброволно, съзнателно и с радост, схващайки ясно колко велик и свещен дълг изпълняваме с това, и колко огромно е значението му за хармоничното развитие на целокупния живот, отколкото да се опитваме да му се противопоставяме.

Една мирна социална революция се извършва днес в България, и нейният ход не трябва да се спира пред нищо. Частният интерес трябва да отстъпи пред общия. Всички участвуващи в процеса на производството трябва да получат своя справедлив дял - трябва да имат осигурени сносни условия за живот.

Това е задачата! Тя е велика и свята! Тя е равносилна на нещо повече от едно политическо освобождение.

И затова средства и пътища за нейното разрешение трябва да се намерят и ще се намерят.

Пламен



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ