НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

75. Гоненията срещу Бялото Братство

II. ПОВЕСТВУВАНИЯ ЗА ВРЕМЕНА, СЪБИТИЯ И ЛИЧНОСТИ ТОМ 30
Алтернативен линк

75. ГОНЕНИЯТА СРЕЩУ БЯЛОТО БРАТСТВО


В.К.: Вестник „Братство”, брой 41, „Два велики закона”. С.К.: Това са беседи. Сега „По повод гонението срещу Бялото Братство". Чакай да видим кой ги е писал. В.К.: Пак ти си го писал. Прави впечатление, че тука има вече защита на Бялото Братство от тебе. Това е вече 1.XII.1931 г. „Пастрок” от Дядо Благо. Какво ще ми кажеш за дядо Благо? С.К.: Дядо Благо е един много симпатичен старец, беше тука напоследък в един от последните броеве на вестник „Земеделско знаме”, имаше две колони само за него. Ами дано не съм го скъсал, щото аз ги късам. Гледай сега, то там историята както е и аз не я знам. Той е роден в оня Бургаски край към границата някъде, като учител през всичкото си време. Те били 18 момчета и едно момиче, значи семейство от 19 души. Той е бил през целия си живот учител там, после тука и става един от близките ученици на Учителя, макар че с една-две години по-възрастен от Учителя. И пише във вестника, той е бил свързан със Земеделския съюз, като организация бил свързан, издавал е, писал е за деца.

Аз зная, че когато дойдох в София за първи път дядо Благо беше за мен една фигура, която имаше доста прилика така известна с Дигера така, с брадата му, с физиономията му и после той почти всички тез броеве, има много от него такива гатанки, особено ще ги срещаме.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 42, „Пътят на освобождението”, това е от Учителя. „Да защитим родината си”, това е от Крум Въжаров, нали? С.К.: Да. В.К.: Николай Т. Донев „Великата нужда”. С.К.: Не мога да си спомня кой е точно. В.К.: „За всеобщия мир” Ана Кирилова. С.К.: Взел съм го, преписал съм го отнякъде из списание „Миротворец”. В.К.: Виждам, че ти се разширява твоя състав от сътрудници. С.К.: Да, да.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 43, „Към светлината на Новата култура” - 8.XI.1931 г. С.К.: А, това е от Учителя. В.К.: „Да защитим родината си”. С.К.: Това е втора част. В.К.: Кой го е писал? С.К.: Това е на Крум Въжаров. В.К.: „Сказките на Рашо Рашев. С.К.: Той четеше сказки по физиогномия, по хиромантия. В.К.: „Роена капка”. С.К.: Това е на дядо Благо, да. В.К.: Той как се казваше иначе? С.К.: Стоян Русев.

В.К.: Вестник „Братство”, брой 44, „Всекиму според делата” -19.XI.1931 г. пак от Учителя. С.К.: „Прераждането”, това е една преводна статия. Значи 44 брой е последния от този малък формат. Така беше. В.К.: Твоите съображения да се печати на един такъв малък формат, защото това е началото? С.К.: Машината беше малка. Аз и на нея съм печатал тез, но само по една страница. После когато направихме комуна, нещо като комуна, взехме голяма машина и почнахме тука да печатаме в по-голям формат.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ