НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. Писмо на читател за “Песен над равнините” 30.Х.1939 г., София

Д. ЛЕТОПИС ЗА БУЧА БЕХАР (6.I.1903-10.II.1978) ТОМ 28
Алтернативен линк

8. ПИСМО НА ЧИТАТЕЛ

за “Песен над равнините", 30.Х.1939 г., София


Уважаема Госпожице Бехар,

Току що прочетох “Песен над равнините", предадена ми чрез г. Никола Данчое, писател.

Като ви благодаря за добрината, която сте проявили с това, че сте определили един екземпляр от тази прекрасна книга и за мене, не мога да противостоя на изкушението да ви предам веднага, още в този миг, впечатленията си от прочита на “Песен над равнините".

Трябва веднага да призная откровено, че колкото голямо беше недоверието с което почвах прочита на една творба на млад автор, при това жена (каква дързост!), при това (представете си за Бога) и от провинцията... тройно по-голямо беше възхищението ми след като приключих прочита й. “Селяните гледаха каруцата, която се отдалечаваше..." чета на последната страница, а аз гледах стр.112 и искрено съжалявах, че това не е нейде по средата на книгата.

Моето мнение за вашето творчество, изразено в 2-3 думи е: ПИСАТЕЛ С БЕЗСПОРНО ДАРОВАНИЕ.

“Песен над равнините" е книга, от страниците на която блика идейност, мъдрост, наблюдателност, благодарение на които достойнства битът на нашия брат от равнината е предаден картинно, правдиво, топло, със свойствения му външен и вътрешен колорит.

У вас има чувство и към композиция.

Много от по-старите “майстори” из писателските среди не са в положение да дадат толкова сполучливи и живи селски образи и толкова сочни природни картини.

Ще се опитам при случай да разгледам по-подробно творчеството ви в някой от софийските ежедневници, а с тая къса бележка искам само едно: да укрепя у вас вярата в голямото ви дарование и да ви помоля от името на българската култура, като един неин верен приятел от три десетилетия, да продължавате да пишете!

У нас мъчно се твори култура, но аз мисля, че вас ви чака общо признание.


Сърдечен поздрав:


П.П Моля да ми се изпрати едно портретче, което ще използувам за печата.

Скоро излиза от печат мой том разкази (деветата ми книга).

Един от първите екземпляри ще бъде предназначен за г-ца Буча Бехар.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ