НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. Тя е навсякъде

Глава 1. Разговор с великото ТОМ 28
Алтернативен линк

2. ТЯ Е НАВСЯКЪДЕ...


Тя е навсякъде. Тя прониква атмосферата в която сме потопени; тя звучи от небесното пространство, излива се на вълни от спокойното море и от синевата на простора, от звездните кервани, от слънчевите лъчи и от всичко, което е белязано с дъха на нетленността.

Няма кътче в нашата земя откъдето да не прииждат звуците на оная величествена музика, която оживотворява всичко, изграждайки един свят на красота, на живот, на истина вътре в човека.

Музиката е най-великото изявление на целия органически живот, докосва по магичен начин духовния, за да го извиси до необятните простори на Безкрайността, където една красота го среща, за да му покаже безсмъртния образ на Любовта. Светът, който познаваме и светът на неизмеримото, който не познаваме са изградени върху законите на хармонията, чийто величествено отражение виждаме еднакво в големите и малките неща, в обикновените и в необикновените форми, където Великото се проявява еднакво в слънчевия лъч, в роената капка, в малката тревица и в големия дъб, в буболечката и в човека. Един закон поддържа този ред на обич, на правда, на чистота. Шепотът на цялата природа е шепот на оная музика нечута и неподозираща, която насища всичко живо с тонове, хармония и мелодия, както слънцето насища земята с топлина и светлина.

Всичко е дух, плътта нищо не е - идеята се носи от глъбините на предвечността, за да обходи цялата Вселена и стигне до човека, който надарен богато може да разпознае тоновете, да определя гамите, за да долови след това съзвучието на Безпределността, където един език вечен и универсален говори направо на душата и на сърцето.

Какъв дар и какво възвишено намерение на Предвечността да приобщи човека към великата хармония на Всемира и го направи нота или акорд в химна на живота.

Музиката бе свят на красота и чистота. Тя бе храм, където тържествената служба никога не пресеква, подаряваща на човека устрема към великото и спокойната жива тишина.

Когато нощта отшумява и новия ден пристъпва, душата усеща в изгрева на слънцето дъхът на една прииждаща пролет, който го зове, за да се включи и тя в общия величествен хорал на новото.

Всичко бе Слово - музиката е величествена еманация на Словото. Музиката разпръсква мрака на тъмните полярни нощи, надвесени над човешките хоризонти, тя е благодатен дъжд след дълга суша, тя е ожидана пролет след дълга зима. Музиката облагородява, утешава, повдига, укрепва и по чуден начин изгражда пътя на духовния прогрес на човека.

Музиката е магически ключ, с който човек отключва и най-тежката желязна врата. Музиката укротява човешките страсти, облагородява човешкото сърце - музиката го прави човечен. Без музика няма прогрес, няма успех, няма красота. Приобщи се към музиката, ако искаш да станеш тон или акорд във великото съзвучие на живота.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ